Головна » Події » ЛІТЕРАТУРНИЙ КАЛЕНДАР
13:37
ЛІТЕРАТУРНИЙ КАЛЕНДАР
фото ЛІТЕРАТУРНИЙ КАЛЕНДАР

Деніел Кіз – американський письменник і філолог, один з найвідоміших американських письменників-фантастів XX століття, лауреат великої кількості престижних літературних премій. Народився в Брукліні, Нью-Йорк, 9 серпня 1927 року. Сім’я матері Деніела – вихідці із України. Дитинство відомого письменника пройшло у Брукліні. В сімнадцять років йому захотілося самостійності, тому він відправився служити на нафтових танкерах. Проте морське життя не припало до душі молодому письменнику, і незабаром він звільнився, вступив до Бруклінського коледжу, успішно його закінчив та отримав диплом психолога. Працював у видавничій компанії, редактором у журналі, став професором художньої літератури в університеті, згодом був удостоєний звання почесного професора. Деніел Кіз провів чотири великих тури, виступав із лекціями в університетах США. Трохи пізніше Деніел захистив дисертацію з філології, після чого довгий час викладав літературу в Університеті штату Огайо. 
Серце відомого письменника зупинилося 15 червня 2014 року.
Оповідання «Квіти для Елджерона» та роман, написаний на його основі, завоювали дві найпрестижніші премії, за романом було знято фільм під назвою «Чарлі», створені театральні постановки та мюзикли.
Практично всі книги Деніела Кіза відрізняються гострою соціальною проблематикою. У своїх творах автор багато розмірковує про науку, проблеми радіаційної катастрофи і психологію людини. Також він присвятив кілька романів питанню множинної особистості.
«Квіти для Елджернона» (1960) –  найбільш відомий роман письменника, який з найперших сторінок занурює читача в світ Чарлі Гордона і змушує щиро співпереживати йому. Ця книга про віру в незаперечне добро, силу духу та про те, що кожна людина потребує любові, підтримки та теплоти. 
Роман «Доторк»(1968)  розповідає про переживання та почуття молодої пари, про те, як в один момент були зруйновані всі їхні мрії. Про те, яке байдуже та агресивне суспільство, як влада хоче приховати наслідки катастрофи та не допомагає з ними боротися і як великі корпорації не бажають брати відповідальність за свої помилки.
Варті уваги і книги «П'ята Саллі» (1980), «Таємнича історія Біллі Мілліґана» (1981), «Допоки смерть» (1998), – всі вони порадують читача захоплюючим сюжетом та торкнуться найтонших струн  душі.
Тож запрошуємо до читання!

Роксолана Калита, користувачка бібліотеки, відгук на роман Деніела Кіза «Таємнича історія Біллі Мілліґана».

Категорія: Події | Переглядів: 168 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/3