Головна » Події » ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ
13:54
ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ
фото ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ

Для народу його історія – це не просто минуле, це його душа. Той, хто не знає національної історії, ніколи не зможе зрозуміти свого народу й діяти на його благо.
23 листопада у читальному залі відбулася презентація першої історико-краєзнавчої книги нашого краянина, історика, краєзнавця Олега Дрогобицького «Криваві десятиліття (1930-1950 рр.) Богородчанщина та Солотвинщина». Книга вийшла  друком цьогоріч у івано-франківському видавництві «Місто-НВ» за сприяння селищного голови Ростислава Заремби та підтримки Богородчаської селищної ради.
На заході були присутні депутати селищної ради, старости сіл громади, родичі загиблих краян, учні 11 кл. Богородчанського ліцею №1 ім. О.Гірника, бібліотекарі, вчителі, жителі громади. 
Дане історико-краєзнавче дослідження видання є даниною пам’яті жителям, які загинули від рук польських, угорських, німецьких та російських загарбників.
Автор провів досить велику, клопітку дослідницьку роботу, збираючи матеріали про учасників та симпатиків національно-визвольної боротьби, які чинили героїчний спротив каральним та партійним органам радянської окупаційної влади. 
Важливим доповненням до книги є історична довідка, де детально описано криваві події минулого, які відбувались на теренах колишніх районів.
Це одне із найбільших досягнень не тільки краєзнавців краю, громад, а й усього Прикарпаття, – зазначила директор Публічної бібліотеки ім. М.Яцківа, представляючи автора.
Автор розповів про себе, про історію написання книги, відповів на запитання та подякував всім, хто допомагав зібрати матеріал до мартирологу. 
Олег Дрогобицький сказав, що з дитинства мріяв про написання мартирологу, адже дуже багато його родичів постраждали від рук радянської каральної машини. Біографічні довідки по кожному селу складені на основі спогадів учасників визвольних змагань, родичів, друзів чи сусідів. Особливо цінними стали документи із книги серії Літопису УПА та архіву Центру досліджень визвольного руху літературних та документальних джерел, якими автор послуговувався у процесі підготовки видання.
Мартиролог загиблих в 1930-1950 рр. цілого колишнього Богородчанського району друкується вперше.
Щиро ділилися своїми болючими родинними спогадами: Любов Тимків, Віра Кочкодан, вчителі історії Богородчанського ліцею №1 ім. О.Гірника, Марко Білічак, громадський активіст.
Активна користувачка бібліотеки Марія Павликівська-Білічак поділилася сумними спогадами: її малою, разом з родиною було вивезено у Сибір.
Староста с. Грабовець Марія Мороз розповіла про трагедію села, яка трапилася 29 серпня 1944 року, коли енкаведисти просто вистрілювали село і скидали тіла в братські могили. «Люди лежали  на зарінках, на церковному подвір’ї, на дорозі…».
Про важливість книги, її значимість говорили у своєму виступі: Ростислав Заремба, селищний голова, Михайло Головчук та Марія Рудик, депутати обласної ради, Степан Красілич, керівник Пластового табору "Чота крилатих", Ольга Корній, жителька містечка, адміністраторка «Богородчанського Земляцтва», Галина Горбань, заступник директора Івано-Франківської  ОУНБ ім. І.Франка, Ярослав Паливода, житель містечка. 
Присутні відзначили, що праця історика гідно доповнить існуючу добірку досліджень про революційну звитягу підпільників ОУН та вояків УПА. 
Книга є справжньою, живим меморіалом, пам’ятником краянам, які загинули мученицькою смертю. Її потрібно читати, продовжувати досліджувати, пізнавати, – зазначив у своєму виступі селищний голова Ростислав Заремба.
Прологом заходу стала літературно-музична композиція за творами українських поетів «Поему дням читає гордий вітер», яку виконали аматори народного театру БПК (керівник Галина Магас). 
Уривки презентації книги можна переглянути на сторінці Публічна бібліотека ім. М.Яцківа у Facebook.                          

Книга-мартиролог Олега Дрогобицького буде у всіх бібліотеках громади. Тож запрошуємо до вдумливого читання!

Всі зображення до публікації ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ
Категорія: Події | Переглядів: 123 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/4