Головна » Події » ЦАРІВНА УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ
10:48
ЦАРІВНА УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ
фото ЦАРІВНА УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

27 листопада 2023 року виповнилось 160 років від дня народження видатної української письменниці. Давня мудрість каже: хочеш пізнати, збагнути письменника – йди в той край, де він народився, де жив і працював.  Пізнай його землю, його коріння. Ольга Кобилянська народилася на Буковині в малім містечку в Гура-Гуморі. 
Її творча спадщина велика і різноманітна: поезії в прозі, новели, оповідання, повісті, романи. Вона одна з найзагадковіших письменниць в усій історії української літератури, про яку кажуть: «вона завжди писала Серцем…».
Доля її була незвична. Не маючи змоги здобути освіту, вона осягла самотужки багатства світової культури, щоб служити словом своєму знедоленому народові, і піднялася до вершин дум і сподівань народних. 
Ольга Кобилянська  однією з перших в українській літературі звернулася до теми рівноправ’я чоловіків і жінок, торкалася письменниця й теми "інтелігенція   і народ», тому вона мала повне право сказати про себе: «Одна праця, одне перо то власне  моє «я» зробили мене тим, чим я є, – робітницею свого народу».
Ольга Кобилянська залишила по собі літературну спадщину, яка ввійшла в скарбницю класичної літератури: «Людина», «Царівна», «Земля»,  «У неділю рано зілля копала…», збірки новел… Глибоко гуманістичні, демократичні  ідеали освітлювали її творчий шлях.
До ювілейного дня народження письменниці на абонементі пройшли інформаційні хвилинки «Царівна української літератури» та діє книжково-ілюстративна книжкова виставка «Перлина світової літератури», яка відтворює життєвий та творчий шлях письменниці. На виставці представлено її незрівнянні твори «У неділю рано зілля копала», «Земля», «Людина»», «Царівна» та спогади про неї.
Запрошуємо  переглянути  виставку та поринути в епоху, коли жила і творила «Гірська орлиця», «Буковинська цариця» та «Пишна троянда в саду української літератури» – Ольга Юліанівна Кобилянська.

Всі зображення до публікації ЦАРІВНА УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Категорія: Події | Переглядів: 42 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1