Головна » Події » НАЦІОНАЛЬНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧИТАННЯ
11:12
НАЦІОНАЛЬНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧИТАННЯ
фото НАЦІОНАЛЬНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧИТАННЯ

Центральною постаттю Національного тижня читання є письменник Микола Хвильовий. Український прозаїк, поет, публіцист, один з основоположників пореволюційної  української прози.
Його ганили й ним захоплювались, звинувачували в усіх смертних гріхах і зараховували до лику мучеників та святих, намагались викреслити з історії літератури й визначали чільною фігурою художньо-естетичого поступу ХХ століття, і не дивно, що феномен Миколи Хвильового й досі залишається в полі актуальних студій вітчизняної гуманітаристики та культурного й громадського життя.
Микола Хвильовий (справжнє прізвище – Фітільов) народився 13 грудня 1893 року на території сучасної Сумської області в селищі Тростянець. Спочатку навчався у початковій школі, потім в Богодухівській гімназії. Записався добровольцем на фронт під час Першої світової війни. Саме життя в окопах, серед солдатської маси починають формуватись його демократичні, частково й більшовицькі симпатії.
Автор творів“Сині етюди”, “Осінь”, “Вальдшнепи”, “Сентиментальна історія”, “Санаторійна зона”, які перетворили його на лідера письменницького середовища. 
Він прагнув жити й "творити по-новому", і його твори – це суцільний дифірамб життю.
Уривок із психологічної новели Миколи Хвильового «Я (Романтика)» читають активні користувачі бібліотеки: Марія Рудик, Мар’яна Гунчак та Стас Пушкарський.

Категорія: Події | Переглядів: 41 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2