Головна » Події » САМОБУТНІЙ ВАСИЛЬ БАБІЙ: ЗВІТ ПРО ТВОРЧІСТЬ
11:03
САМОБУТНІЙ ВАСИЛЬ БАБІЙ: ЗВІТ ПРО ТВОРЧІСТЬ
фото САМОБУТНІЙ ВАСИЛЬ БАБІЙ: ЗВІТ ПРО ТВОРЧІСТЬ

14 лютого  у фойє Богородчанського Палацу культури відбулася ювілейна зустріч «Самобутній Василь Бабій: звіт про творчість», приурочена 75-річчю від дня народження.
Кожен, хто знає Василя Івановича Бабія, не перестає дивуватися його вродженому ентузіазмові, енергійності, креативності та різнобічності. Нестримний внутрішній ритм спонукає письменника втілювати в життя найрізноманітніші ідеї та проєкти. 
Василь Бабій народився 12 січня 1949 року в  селі Серафинці, що на Городенківщині. 
Вчитель історїї, член чотирьох Національних спілок: письменників, журналістів, краєзнавців та театралів; чотирьох товариств, зокрема Наукового товариства ім.Т.Шевченка, голова Богородчанської «Просвіти», член Міжнародної Асоціації гумористів, культурно-громадський діяч.
Почесний краєзнавець України та області. Мандрівник – відвідав більше 30 країн світу.
Заснував 6 літературних премій, 4 музеї, 2 медалі. З його подачі відкрито 22 пам’ятники. Депутат обласної та районної ради 1990-1994 рр.
Нагороджений 11 медалями, в т.ч. «За заслуги перед Прикарпаттям». Лавреат 14-ти літературно-краєзнавчих премій. 
В літературі працює в різних жанрах, зокрема, гумору і сатири, новелістиці, драматургії, публіцистиці, есеїстиці. Тож у творчому доробку Василя Івановича понад 200 назв книжок, понад 150 видань - романи, повісті, новели, історичні оповідання. А ще серія листівок, присвячена відомим і знаковим постатям нашої літератури, культури, політики, історії, музики тощо. 
Особливо вражає індивідуально-авторська кишенькова серія видань, що характеризується імпульсивністю, неординарністю, справжнім українським гумором та унікальним авторським поглядом.
Його оповідання «Легенда про княжну Галку» вивчається в школах України. 
Джерелом щастя є доньки Ростислава і Сандра, внук Андрій.
На ювілейній зустрічі винуватця привітали: Богдан Середюк,  голова обласної організації Товариства винахідників і раціоналізаторів України, представник у справах інтелектуальної власності, Заслужений раціоналізатор України (1998), громадсько-просвітницький діяч, Михайло Захарчук, поет, головний редактор «Слова народу»; Святослава Пташник, начальниця відділу освіти Богородчанської селищної ради, Іван Кіф’як, голова профспілки працівників освіти, Галина Канюк, начальниця відділу культури, туризму, національностей та релігій Богородчанської селищної ради; Марія Сем’янів, директорка Публічної бібліотеки імені Михайла Яцківа; вчительський колектив Хмелівської гімназії. У своїх виступах  відзначили особливий стиль творчості Василя Бабія, дякували та бажали успіхів та наснаги до літературної та краєзнавчої праці.
В рамках заходу прозаїк презентував творчі доробки 2021-2023 років. Зокрема, романи:  "Метелик на холодній росі" – біографічний роман про Тараса Мельничука; "Святий дар Пінзеля" – твір про відомого скульптора Йогана-Георга Пінзеля (роман відзначений" Коронацією слова"). Також йшла мова про останнього опришка Прикарпаття ХХ ст. з с. Серафинці  Андрія Чайковського та в контексті про легендарного Олексу Довбуша з Печеніжина. 
Присутні вшанували хвилиною молитви за  загиблими Героями України, яким присвячена окрема тема творчості автора: збірки "Воєнноліття" та "Воєнна пригода з котом".
Сценку із лірико-трагічної драми «Біла любов» зіграли Марія Сем’янів і Діана Клим’юк, здобувачка освіти Грабовецької гімназії. 
Уривок із оповідання Василя Бабія "Княгиня Анна" майстерно прочитала Галина Магас. 
Багатогранність творчої душі невтомного письменника  засвідчила  книжково-ілюстративна виставка-персоналія «АВТОРИТЕТ ІМЕНІ: ВАСИЛЬ БАБІЙ».
Символічно, що ювілейна зустріч відбулася у Міжнародний день дарування книг та книгодрукування, тому письменник охоче подарував  кілька своїх книжок, за що окрема подяка від бібліотекарів та читачів. 
Усі присутні мали можливість слухати живе слово автора  та придбати його книгу з автографом.

Фрагменти зустрічі можна переглянути на сторінці Публічна бібліотека ім. М.Яцківа на Facebook.
 

Категорія: Події | Переглядів: 113 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/3